Ce îi cumpăr bebelușului ? Listă cumpărături nou-născut

De când am intrat în trimestrul III de sarcină, m-a apucat sentimentul de nesting. Ce-i drept, la al doilea copil am nevoie de mult mai puține lucruri, multe fiind încă perfect funcționale de la primul. Pe de altă parte, făcând acum un mental checklist cu ce mai am nevoie, îmi amintesc câte dubii aveam la prima sarcină, privind toate lucrurile pe care ar trebui (sau nu) să i le cumpăr lui bebe. Și cum mai am acum în jurul meu viitoare mămici care au această dilemă, m-am gândit să scriu acest articol care să le mai ajute puțin cu propria lor listă, la mine fiind deja tried & tested 🙂 Și cred că vă voi surprinde și cu câteva propuneri mai …neortodoxe 😀

Pentru alăptare : pompă de muls, biberoane, sterilizator, punguțe stocare lapte matern .

Ce treabă au toate aceste elemente, unele chiar ,, anti-alăptare “, veți spune, poate ? Mare treabă, aș spune eu. Eu le-am folosit pe toate, în condițiile în care, cu mici excepții în primele două luni, Filip a fost alăptat până la un an și jumătate. Pompa de muls este foarte utilă pentru pornirea și ulterior stimularea lactației, și în cazul în care sunteți departe de bebeluș, pentru detensionarea/golirea sânilor , laptele matern îl puteți stoca în punguțele speciale, la frigider/congelator (depinde cât este ținut), pentru a fi dat ulterior copilului.

Biberoanele sunt utile chiar dacă aveți de gând să alăptați exclusiv, deoarece, realist vorbind, este foarte puțin probabil ca 6 luni de zile, până la diversificare, să fiți alături de bebeluș non-stop. Pentru acele dăți este util biberonul, indiferent că vorbim de lapte praf sau lapte matern stocat. Iar sterilizatorul eu l-am folosit intens mai ales pentru pompa de muls, cât și pentru biberoane, din când în când.

Aș mai menționa la capitolul acesta perna de alăptare, pe care vă puteți sprijini atunci când alăptați. Eu am folosit-o intens atât când alăptam primul copil, cât și în timpul ambelor sarcini, fiind un sprijin excelent pentru corp în general, și pentru burtă în special, pe timpul nopții. Eu o am pe a mea de la Joli Bebe, și sunt nedespărțită de ea acum, de când a crescut burtica :

Alte mențiuni : ceai de chimen, fenicul, anason (eu le luam separat de la plafar și le fierbeam amestecat, umblă vorba în bătrâni că sunt mai eficiente așa 😀 ), și pentru când, cu toate astea, aveam flux scăzut de lapte, mă ajutam de suplimentele pentru stimularea lactației Galafor forte.

Căruț : util mi se pare să ai de la început unul 3-în-1, cu landou, scoică și modul sport. Landoul se folosește în primele 1-2 luni de viață, urmat de scoică până în momentul în care copilul stă singur în șezut – atunci se poate trece la modulul sport. Iar scoica poate fi folosită oricum pentru transportul copilului în mașină, până la momentul când acesta poate face trecerea la scaunul auto ( de obicei, după 6 luni) .

Cosmetice bebeluș : gel de duș, ulei de masaj, detergent special pentru hainele bebelușului . Ideal ar fi să fie din ingrediente cât mai naturale posibil, să nu irite ochii, și să treacă testul pielii, bineînțeles (să fie bine tolerate de piele). Eu le folosesc pe cele de la Barbapapa , deoarece îmi bifează toate cele 3 criterii de mai sus.

Trusa minimă de consumabile bebeluș pentru îngrijire/boli : aspirator manual de tras mucozitățile (extrem de eficient, și mult mai puțin deranjant decât cel automat, care se conectează la aspiratorul din casă), 1-2 cutii de fiole de ser fiziologic ( atât pentru înmuierea mucozităților, cât și pentru șters ochii), comprese sterile, Baneocin pudră (pentru zgârieturi/julituri), cremă pentru iritații scutec, antitermice ( Nurofen si Panadol Baby, atat tip sirop, cât și tip supozitor), termometru, forfecuta pentru taiat unghiile . Dupa ce Filip a împlinit câteva luni, am început să folosesc sprayul nazal Marimer pentru copii, este foarte util atât pentru înmuierea mucozităților, cât și pentru irigarea nasului uscat.

Ce am mai folosit bonus, dar extrem de eficiente în caz de răceli : difuzor + uleiuri esențiale. Eu folosesc uleiuri de la Doterra, am un ulei – amestec pentru eliberarea căilor respiratorii – Air se cheamă, care face minuni de fiecare data când nu doar Filip, ci și noi avem nasul înfundat (de regulă ni se întâmplă să fim răciți împreună, cu alte cuvinte o luăm unul de la altul) . Când adoarme Filip, și îl văd că nu respiră bine din cauza nasului înfundat, pun difuzorul în funcțiune și în maxim o oră i se desfundă nasul, și doarme liniștit restul nopții. Mai am și un ulei – amestec special pentru copii, pentru întărirea imunității, cu care îl dau pe Filip când văd că îl încearcă câte o răceală – nu știu cât este datorită uleiului, sau faptului că oricum are un sistem imunitar bun, dar răcește foarte rar.

Și încă ceva evident, la categoria consumabile : scutece. Muuulte scutece ! 😀

Un sistem de purtare copil (port-bebe) : life-saviour. Zici că are praf de somn sistemul de purtare, e un mod facil de a adormi copilul, plus că ai mâinile libere să faci și altele.

Cădiță cu formă anatomică, pentru baie.

Cântar special pentru bebeluși.

Saltea pentru înfășat (eu am luat una foarte light de la Ikea) , aleze (încă de la început folosesc Lupilu și sunt foarte mulțumită) .

Haine copil : 10-20 body-uri + pantalonași, și încă câteva pijamale cu totul, care se desfac în nasturi la picioare sunt suficiente pentru primele 2-3 luni de viață, vă sfătuiesc să nu exagerați cu cumpărat hăinuțe mărimea 50-56, deoarece rămân cel mai repede mici, și oricum veți mai primi probabil cadou. Bineînțeles, în funcție de sezonul în care este născut copilul se mai adaugă câte un costumaș cu totul de scos afară, sau căciulă.

PS. Eu nu am avut mania cu a-i pune căciulițe lui Filip, iar mănușițe din acelea pentru bebeluși nu a purtat niciodată ( preferam, you know…să îi tai unghiile 😀 ) .

Aș mai menționa la categoria asta fineturile, pe care le-am folosit intens : pe post de bavețică, atunci când nu aveam una la îndemână, de pus pe pat, acolo unde doarme bebe, pe post de aleză sau de prosop, în caz de nevoie…

Marele bonus : o minge de Pilates ( minge Kettler ) . Am descoperit-o și eu din întâmplare, după ce zăcuse în casă ani de zile, degeaba, într-o zi când plângea copilul, iar eu nu mai știam cum să îl liniștesc. M-am așezat pe ea cu copilul în brațe, m-am legănat puțin pe ea, și nu doar că s-a liniștit, dar a și adormit. Poate fi considerată o alternativă la sistemul de purtare copil, până la urmă, doar că mingea preia greutatea mult mai bine, deci mai puține dureri de spate pentru mamă, în timp. Am folosit-o la liniștit/adormit copilul de nenumărate ori, și pentru mine e un articol indispensabil pe lista de cumpărături pentru bebe.

Ce nu am folosit deloc : pătuțul pentru copil . Gândiți-vă bine dacă credeți că îl veți folosi, altfel, sunt bani aruncați pe fereastră. Dacă intenționați să alăptați, vă va fi mult mai ușor să îl alăptați noaptea în pat, lângă voi, decât să îl tot luați/puneți în pătuț ( la care se mai adaugă și stresul de a-l trezi ) . Știu că mai sunt mame care lipesc pătuțul copilului de propriul pat, și le scot barele de protecție în partea dinspre patul mare, însă slabe șanse ca pătuțul să fie exact la înălțimea patului (deși sunt reglabile), așa că tot cu voi în pat veți ajunge să îl luați.

Cam asta ar fi lista mea, a ieșit un articol lung, dar sper să fie complet și util. Mai am câteva idei de articole pe care nu le-am folosit la primul copil, pentru că nu știam de ele, dar pe care cu siguranță le voi folosi la al doilea, dar asta într-o postare viitoare. Între timp, mai aștept alte tips & tricks de la voi ,de care nu am aflat nici eu până acum!

Advertisement

One thought on “Ce îi cumpăr bebelușului ? Listă cumpărături nou-născut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s